De ce este uleiul extravirgin de masline cel mai bun ulei din lume (I)
Meniu blog
Din Camara Greceasca

De ce este uleiul extravirgin de masline cel mai bun ulei din lume (I)

 Andreea Eleni Halikias
 15-10-2018
 0 comentarii

Prezenta grasimilor in dieta este foarte controversata. Veti vedea si auzi multe comentarii in ceea ce le priveste, de la grasimea animala la uleiurile din seminte.

Insa una dintre putinele grasimi clasificata aproape unanim drept sanatoasa fara indoiala este uleiul de masline extra virgin.


Acest ulei, parte importanta a dietei Meditareene, este o sursa de grasime traditionala omni prezenta in meniul unora dintre cele mai sanatoase populatii din lume. Exista destul de multe studii care demonstreaza efectele incredibile ale uleiului de masline. Acestea demonstreaza ca acizii grasi si antioxidantii din el au super puteri, printre care se numara reducerea riscului unor boli cardiace.

Uleiul de masline este ulei presat din masline, fructele maslinului. Procesul este incredibil de simplu. In principiu, trebuie doar sa presezi maslinele si uleiul iese afara. Ne poti vedea in actiune AICI.

Insa exista o problema majora a uleiului de masline … nu e intotdeauna ceea ce crezi tu ca e. Unele versiuni de calitate joasa pot fi extrase folosind chimicale sau pot fi diluate cu alte uleiuri (alimentare, in cel mai bun caz).

Asadar, sa cumperi uleiul potrivit este incredibil de important. De fapt, se intampla la fel cu orice vrei sa cumperi. Sa-ti cunosti producatorul, ca e el legumicultor sau pomicultor, sau morar sau pasionat de plante medicinale, este esential si, din pacate, deloc optional.

Revenind la ulei, cel mai bun fel de ulei de masline este cel extravirgin. Acesta este extras folosind metode naturale si standardizate pentru puritate si anumite calitati senzoriale ca gustul si mirosul.

Ulei de masline care este cu adevarat extravirgin are un gust distinct si e foarte bogat in antioxidanti, adevaratul motiv pentru care (adevaratul) ulei de masline este atat de benefic.

Apoi exista uleiul de masline obisnuit, rafinat, care este de multe ori extras cu ajutorul solventilor, tratat la temperaturi inalte si chiar diluat cu uleiuri mai ieftine precum cel de soia sau canola.

Din acest motiv, singurul tip de ulei recomandat este cel extravirgin. Daca ai gasit extravirgin si BIO, atunci poti sa spui BINGO! Esti in locul potrivit! Nu pleca fara ulei acasa! Gasesti in Camara Greceasca un astfel de ulei, de prima presa, extravirgin, BIO, venit direct de la producator (adica noi :)). Cu mentiunea ca este mereu in cantitate limitata pentru ca si livada noastra e mica, il gasesti de cumparat AICI.

Uleiul de masline extravirgin BIO este plin de nutrienti. Contine cantitati modeste de vitamina E si K si din abundenta acizi grasi. In 100g gasim urmatoarele:

  • Grasimi saturate: 13.8%.
  • Grasimi mononesaturate: 73% (majoritatea – acid oleic cu lant lung 18*)
  • Omega-6: 9.7%.
  • Omega-3: 0.76%.
  • Vitamina E: 72% din DZR
  • Vitamina K: 75% din DZR

Insa domeniul unde straluceste cu adevarat acest ulei este continutul sau de anti-oxidanti.

Acest substante sunt active biologic si unele dintre ele lupta impotriva unor boli serioase conform studiilor de aici.

Cativa dintre principalii antioxidanti sunt anti-inflamatorul oleocanthal, precum si oleuropein, o substanta care protejeaza colesterolul LDL de la oxidare, conform acestor studii: 1 si 2.

Sunt voci care critica uleiuld e masline pentru dezechilibrul proportiei Omega 6 – Omega 3 (peste 10:1) dar tineti seama ca grasimile polinesaturate sunt in continuare in cantitate scazuta, asa incat nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare.

Concluzie: Uleiul de masline este foarte bogat in grasimi mononesaturate si contine vitamina E si K. Adevaratul ulei de masline extravirgin BIO abunda in antioxidanti, cativa dintre ei avand puternice proprieti curative.

Se crede ca inflamatia cronica este unul dintre principalele cauze ale unor boli precum cancer, sindrom metabolic, diabet, Alzheimer si artrita.

S-a speculat ca una dintre superputerile uleiului de masline este capacitatea acestuia de a lupta cu inflamatia si exista studii care dovedesc ca insusi acidul oleic (proeminent in uleiul de masline) poate reduce markerii inflamatori precum Proteina C Reactiva. Gasiti studiile aici si aici.

Principalul efect anti-inflamator se pare ca este mediat de antioxidantii din uleiul de masline, cu precadere oleocanthalul, care functioneaza precum ibuprofenul, probabil cel mai popular medicament anti-inflamator. Studii relevante se gasesc aici si aici. Cercetatorii estimeaza ca doza de oleocanthal care se gaseste in 4 lingurite de ulei are un efect similar cu 10% din doza ibuprofenului pentru durere.

Comanda aici uleiul nostru extravirgin de masline BIO.

*Resurse: healthline.com, atvbahajournals.com, ncbi.nlm.nih.gov, nature.com.


Articole relevante