Ce gasesti, pe scurt, in Camara Greceasca?
11-04-2022- Posted by Camara Greceasca
Rețete avem, despre ele în social media vorbim, acum ... intrebarea ramane de unde vine uleiul acesta de masline?
În câteva cuvinte, vrem să-ți spunem cum se face uleiul de măsline, cum devine el extravirgin bio și care ii sunt beneficiile. Evident, iti povestim toate acestea din perspectiva unor producători cu frica de Dumnezeu și cu o mare dorința de a face lucrurile cum trebuie. Știm ca industria e necruțătoare și piața plina de ... marketing.
Livada noastră are 630 de măslini pe care ii îngrijim în mod organic, cu apa și soare. Pentru alungarea dăunătorilor folosim “dakopagida” cu melasa, tot naturala. Facem analizele solului și frunzelor de doua ori pe an.
Fiind la munte, trebuie sa culegem maslinele când sunt complet parguite. De aceea uleiul este dulceag și auriu (are mai mult betacaroten decât clorofila în comparație cu cel verzui, amar). Ne spun ele când vine momentul, nu-l putem planifica în fiecare an la o anume data. In general in perioada noiembrie - decembrie.
La o plantatie cum e a noastră 2 săptămâni de cules sunt de regula suficiente. Prima data culegem ce e căzut deja pe jos. Pur și simplu, cum se culeg prunele în România :). Apoi punem niște folii de plastic mari pe sub copaci și ii "tremuram" putin (niciodată nu mișcăm trunchiul copacului; doar ramurile, cu instrumente speciale care nu afectează sănătatea măslinilor).
De acolo maslinele pleacă în lădițe la presa, in fiecare seara. Nu se depozitează, nu se tin în saci, merg direct la presa. În cazul nostru, pentru ca e ulei organic și suntem obsedați de control :), intram mereu primii, când presa e proaspăt curățata. Asta înseamna 4 dimineața.
Procesul de presare la rece prin procedee exclusiv mecanice nu e complicat. Maslinele intra pe banda, trec printr-o sita care le curata de frunzulițe și crenguțe, apoi sunt spălate și intra în malaxor unde se formează o pasta. Din malaxor se separa materia lichida de cea solida si apoi se scoate si apa, ramanand uleiul nefiltrat (adică un ulei care conține particule de sâmburi, coji de măsline, etc. - aceste particule rămânând în ulei vor fermenta și ii vor micșorare dramatic timpul de valabilitate și calitatile). Așadar, mai trece printr-un filtru, devenind ulei de măsline filtrat și gata! Reprezentantii organului de control certificat vin sa ia o proba pentru a-i determina aciditatea și a-l declara extravirgin bio. Noi îl punem în recipiente și la finalul celor 2 săptămâni îl ducem într-un depozit special amenajat unde rămâne pana avem nevoie să-l îmbuteliem și să-l aducem în România.
Gasesti mai jos cateva cadre de la "un cules".