Lipii grecesti cu ulei de masline si oregano
Meniu blog
Retete

Lipii grecesti cu ulei de masline si oregano

 Eleni
 25-04-2020
 0 comentarii

Recunosc, nu intentionam sa fac lipii, ci paine. Asa ca am pregatit aluatul si cand sa-l bag in cuptor, mi-am dat seama ca nu am loc si de tava cu paine. Asa ca am incins o tigaie si am purces la lipii sau pitte grecesti care, slava Domnului, au iesit si ne-au bucurat peste masura. Le puteti face din absolut orice aluat de paine (integrala, fara gluten, rustica, cu masline sau fara) si cu orice fel de masline sau fara. Mie imi place sa pun masline si rosii uscate in paine asa ca la noi in aluat sunt obligatorii. 

Reteta
Ingrediente
400 ml apa calduta
600 g faina de grau dur
150 g faina alba 650
30 g ulei extravirgin de masline bio
sare roz de Himalaya
10-15 masline verzi Halkidikis taiate in bucati mai mari, fara samburi

Am facut acelasi aluat si cu masline Kalamon si Stafidates si au iesit la fel de bune. 

30 g drojdie proaspata
5g oregano uscat sau 1 picatura ulei esential de oregano

Chiar si cizmarii raman fara cizme si asa si noi .. am ramas fara oregano pentru aceasta reteta. Insa uleiuri esentiale avem mereu la indemana :) 

Instructiuni
1
Framanta un aluat din apa, sare, faina, ulei de masline si drojdie

Noi folosim Thermomixul pentru framantare si pur si simplu punem toate ingredientele in bol si asteptam 3 minute pana se transforma in aluatul standard pentru paine. 

2
Incorporeaza maslinele si oregano (daca e proaspat)

Mai framanta aluatul cateva minute. Daca ai oregano ulei esential, pur si simplu pune o picatura in uleiul de masline.

3
Pune aluatul intr-un bol si lasa-l la dospit 30 minute
4
Framanta inca putin (1-2 minute) si mai lasa-l 15 minute
5
Portioneaza aluatul in bilute egale si intide-o pe prima cu facaletul

Aici ai liber sa le portionezi dupa cum doresti. Important e sa-ti iasa niste foi rotunde de 1/2 cm grosime pe masura tigaii. 

6
Pregateste o tigaie antiaderenta

Unge cu ulei de masline  si pune-o la incins

7
Pune prima lipie in tigaie si las-o cateva minute, apoi intoarce-o pe partea cealalta

Intre timp pregateste urmatoarea foaie. 

8
Ia lipia din tigaie si pune-o pe urmatoarea la facut
9
Unge fiecare pita reezultata cu ulei de masline si presara oregano uscat
10
Serveste-le calde! KALI OREXI!

Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!