Uleiul de masline la temperaturi înalte: toxic sau nu?
Meniu blog

Uleiul de masline la temperaturi înalte: toxic sau nu?

 Camara Greceasca
 13-06-2021
 0 comentarii

Am inceput cu acest articol o cercetare mai amanuntita a beneficiilor deloc putine ale (adevaratului) uleiului de masline. 

Daca nu l-ai citit inca, regasesti ideile principale mai jos: 

  • uleiul de masline este unanim recomandat ca un superaliment cu super proprietati curative
  • din pacate e foarte greu sa obtii un ulei de masline de calitate intrucat este si unul dintre cele mai contrafacut alimente de pe piata (de exemplu, 69% din uleiul de masline pus pe piata din Statele Unite este contrafacut)
  • super puterea adevaratului ulei de masline este efectul anti-inflamator. Asta inseamna ca e un aliat de nadejde in lupta cu bolile cauzate de inflamatia cronica precum cancer, sindrom metabolic, diabet, Alzheimer si artrita
  • cercetatorii estimeaza ca doza de oleocanthal care se gaseste in 4 lingurite de ulei are un efect similar cu 10% din doza ibuprofenului pentru durere.

Avand atat de multe beneficii, sigur ca ne-am dori sa-l folosim cat mai des, in cat mai multe preparate. Noi in Grecia chiar asa facem. Il folosim si crud dar si in preparate la cuptor, gratar sau tigaie. Practic, doar cateva deserturi "scapa" fara adaos de ulei de masline (adevarat) de la noi din livada. 

Stiind ca exista si informatii care contrazic "practica" greceasca, am cautat in cercetarile stiintifice disponibile si am gasit mai multe explicatii. 

Acizii grasi expusi la temperaturi inalte oxideaza si devin toxici, prin intermediul legaturilor moelculare duble. De aceea grasimile saturate care nu au legaturi duble sunt atat de stabile la temperaturi ridicate, iar grasimile poli-nesaturate cu multe legaturi duble sunt afectate de temperatura.

Uleiul de masline extravirgin este o grasime mono-nesaturata cu o singura legatura moleculara dubla, ceea ce il face destul de stabil la temperaturi ridicate.

  • intr-un studiu uleiul de masline extravirgin a fost incalzit la 180 grade C timp de 36 de ore. Uleiul a fost foarte rezistent la deteriorare.
  • in alt studiu uleiul de masline extravirgin a fost incins in tigaie si a fost nevoie de 24-27 de ore pentru a-si schimba structura si a deveni toxic

Asadar, grecii stiu ce fac :) Iar voi, pentru ca aveti acces la un ulei de masline extravirgin bio, presat la rece, adevarat, cautati sa-l folositi cat mai des. Corpul vostru are nevoie de toti aliatii pe care ii poate primi. 


Articole relevante